Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

СЦЕНСКИ ПРИКАЗ УСКРШЊИХ ОБИЧАЈА

   У организацији Центра за културу „Сирмијумарт“, у четвртак 28.04.2016. године у 18 сати, у Позоришту „Добрица Милутиновић“ у Сремској Митровици, биће одржан сценски приказ ускршњих обичаја, под називом „Црвен бел како перашка“. Улаз је слободан.

Култура и традиција једног народа изграђују се и чувају вековима и преносе са садашње на будућу генерацију. Живе кроз постојање бројних празника, обичаја, обреда и веровања. Сваки од њих има одређену симболику, време, начин и сврху прослављања, што важи и за наше поднебље. Тако се и са једним од највећих хришћанских празника, Ускрсом, повезују и неки од српских народних обичаја, одређене радње и правила, различите песме и сл. У најпознатије, од тих обичаја, убраја се фарбање и даривање јаја, што има и одређену симболику.

О Ускрсу, његовој важности, трајању, свему што му претходи и ономе што после њега следи, кроз сценски приказ, представиће полазници Етно радионице „Јелече“ из Сремске Митровице.

Нека то буде леп повод за дружење и прилика да сви који желе сазнају нешто више, а за оне који славе и још један од разлога да пуних срца дочекају предстојећи празник, поштујући и чувајући његову посебност и вредност.