Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

“СЛОБОДНА ЗОНА” У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

     У “Арт клубу Сирмиjумарта" у Сремској Митровици, од 15-19. јуна 2015. године, одржаће се пројекције филмова са фестивала "Слободна зона". Пројекције почињу свако вече у 20.30 часова, а улаз је бесплатан.

Распоред пројекција:

Понедељак 15. јун 2015. у 20:30 сати / “Со земље” / документарни / Вим Вендерс, Џулијано, Риберо Салгадо / Француска / 109′ / 2014.

Уторак 16. јун 2015. у 20:30 сати / “20 000 дана на Земљи” / документарни / Ијан Форсајт, Џејн Полард / Велика Британија / 97’ / 2014.

Среда 17. јун 2015. у 20:30 сати / “Омар” / играни / Хани Абу Асад / Палестина / 96′ / 2013.

Четвртак 18. јун 2015. у 20:30 сати / ”О коњима и људима” / играни / Бенедикт Ерлингсон / Исланд, Немачка / 81′ / 2013.

Петак 19. јун 2015. у 20:30 сати / “Долазимо као пријатељи” / документарни / Хуберт Саупер / Француска, Аустрија / 105′/ 2014.

Посетиоци пројекција ће током маја и јуна имати прилику да виде избор од пет филмова које је београдска публика изгласала за најбоље на последњем, 10. издању фестивала, који је у новембру 2014. године посетило више од 23.000 гледалаца.

Овогодишњи избор филмова за Турнеју обухвата убедљивог победника београдског фестивала по гласовима публике, остварење “Со земље” прослављеног редитеља Вима Вендерса. Филм прати фотографа Себастиао Салгада који последњих 40 година путује континентима, пратећи кораке вечно мењајућег човечанства. Филм је 2014. добио награду на фестивалу у Кану и Сан Себастијану, а ове године је номинован за Оскара у категорији најбољи документарни филм.

Филм којим је свечано отворена Слободна зона и који је доживео још четири фестивалске репризе, „20 000 дана на Земљи“, редитеља Ијана Форсајта и Џејн Полард, представља документарно-фиктивну биографију рокенрол звезде, музичара, песника, писца и сценаристе, Ника Кејва.

Још један филм са номинацијом за Оскара, у категорији за најбољи страни филм, „Омар“ редитеља Ханија Абу-Асада, представља напети трилер који држи пажњу од почетка до краја о издаји, наводној и реалној, у окупираним територијама Палестине.

„О коњима и људима“ редитеља Бенедикта Ерлингсона је бизаран, урнебесан и чудесан дебитантски филм, јединствена ода вези измедју људи и коња на Исланду.

„Долазимо као пријатељи“ филм прослављеног документаристе Хуберта Саупера нам доноси причу о колонијализму у Африци који данас преузима нови, још опаснији облик.

Филмски фестивал “Слободна зона” ће се поред Сремске Митровице одржати и у Смедереву, Зајечару, Чачаку, Димитровграду, Бечеју, Бачкој Паланци, Новом Пазару, Пожеги, Суботици, Панчеву, Руми, Лозници, Лазаревцу, Сомбору, Петровцу на Млави, Горњем Милановцу, Крушевцу, Даросави, Врању, Бору, Пријепољу, Вршцу, Младеновцу, Зрењанину, Инђији, Параћину, Лесковцу, Неготину, Оџацима, Новом Бечеју, Кањижи, Мокрину, Аранђеловцу, Прокупљу, Ваљеву, Ужицу, Шапцу, Лозници и Обреновцу

Филмски фестивал "Слободна зона" у Сремској Митровици организује Позориште "Добрица Милутиновић" у сарадњи са Центром за културу "Сирмиjумарт".
Више о филмовима може се пронаћи на званичној страници фестивала "Слободна зона" - www.freezonebelgrade.org.