Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

#sremfolkfest 2016

  У организацији Центра за културу „Сирмиумарт“, одржан је 13. међународни фестивал фолклора „Срем Фолк Фест“, од 12 до 14. августа 2016. године у Сремској Митровици. Фестивал је одржан на добро познатом локалитету ископина Сирмиума на Житном тргу, који се тринаесту годину за редом претвара у место где се додирују различите културе и цивилизације. Вредност и значај Фестивала препознат је од стране Града Сремска Митровица, који је од оснивања покровитељ Фестивала, док је генерални спонзор, трећу годину за редом, митровачка компанија „Ролопласт Мошић". Значај Фестивала је и културни и туристички, али он са собом носи и друштвену и еколошку одговорност, као и хуманитарни карактер.

Фестивал су подржали Винарија „Мачков подрум“ из Ирига (званично вино Фестивала), Пиротехника „Мирновец“, РОДА центар, „М керамика“, као и представници медија: „Сремске новине“, „М Новине“, „Озон“ радио, „Сремска телевизија“ и инфо портал „Сирмиуминфо“. Захваљујући пријатељу Фестивала, Туристичкој организацији Града Сремска Митровица, учесници су упознати са знаменитостима Сремске Митровице и Сирмиума, а посетиоци су могли да посете изложбено-продајне тезге које су красиле обод Житног трга.

Због лоших временских услова, овогодишњи „Срем Фолк Фест“ трајао је три дана, током којих се представило 14 ансамбала из 10 земаља. Елементе своје традиције и културе приказали су: Фолклорна група „Баллет цултурал Аргентино“ (Буенос Аирес, Аргентина), Фолклорно плесна група „Пајоттенланд“ (Дилбек, Белгија), „Певачко плесни ансамбл из Инхенија“ (Инхенио, Гран Канарија- Шпанија), Фоклорно- глазбени ансамбл ЦТК „Вараждин“ (Вараждин, Хрватска), Фолклорни студио „Блажевски“ (Скопље, Македонија), Фолклорно плесна група „Гуијарро“ (Куатитлан Искали, Мексико), Регионална фолклорна група „Ецхо Јањорза“ (Птшкова, Пољска), Фолклорно плесна група „Yенибоğазиçи“(Фамагуста, Северни Кипар), Фолклорна скупина КД „Подгорци“ (Подгорци, Словенија), ГКУД „Лаза Нанчић“ из Вршаца, а из Сремске Митровице Фолклорни ансамбл „Бранко Радичевић“ Центра за културу „Сирмијумарт“, Мађарско културно-уметничко друштво „Срем“, Фолклорни ансамбл Хрватског културног центра „Сријем-Хрватски дом“, Украјинско друштво „Коломејка).

Другог фестивалског дана, представници ансамбала учесника били су на пријему у Градској кући, где их је дочекао градоначелник Владимир Петковић.

Фестивалски концерти почињали су сваке вечери у 20:30, а претходили су им дефилеи учесника централним улицама града, током којих су се виориле заставе и изводили кратки перформанси на неколико места у градском језгру. Прве фестивалске вечери, параду су предводиле мажореткиње плесног студија „Сирмиум Данце“.

Фестивал је отпочео представљањем свих учесника Фестивала као и новом фестивалском песмом „Митровица игра, пева...“ у извођењу Дечјег хора Сирмиумарта и ТО „Сремска банда“. Присутне је поздравио Драган Ђорђевић, председник ЦИОФФ секције Србије и уметнички директор Фестивала, а Фестивал је званично отворио начелник Градске управе за културу, спорт и омладину, Илија Недић. Након свечаног отварања посетиоци су имали прилику да уживају у пиротехничком спектаклу. Наступ домаћина ФА „Бранко Радичевић“ био је у знаку Срема – Игре из Срема уз музичку пратњу „Сремске банде“. Потом су се на сцени смењивали и остали учесници, приказујући народне игре, обичаје, и ношње земаља и крајева из којих долазе. Својим наступом су показали да традицију свог народа носе у гласу, кораку и срцу. Сваком ансамблу, по завршеном наступу уручена је плакета и поклон за успомену на овогодишње дружење, на шта су гости у знак захвалности, узвратили сувенирима које су донели из својих земаља.

Директор Фестивала Петар Самарџић, затварајући Фестивал, захвалио се публици, али и свима који су помогли реализацију Фестивала. Највећа митровачка културна манифестација, бар на неколико дана довела је читав свет у „град фолклора“ и посетиоцима омогућила да уживају у богатству различитости, у традиционалним играма и раскошним народним ношњама.
Фестивал се завршио заједничким фотографисањем организатора и публике - селфи фотографијом која ће остати за успомену...бар до следеће године, где вас поново очекујемо, истим поводом...