Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

СРЕМ ФОЛК ФЕСТ 2015.

    Дванаесту годину за редом Сремска Митровица је од 09. до 12. августа била „свет у малом“, сретиште различитих култура и цивилизација. На Житном тргу, у прелепом амбијенту, на ископинама античког Сирмијума, у оквиру међународног фестивала фолклора #sremfolkfest представила су се фолклорна друштва из дванаест земаља, показујући нам својом игром и ношњама богатство и лепоту различитости. Организатор ове највеће и најпосећеније културне манифестације у Сремској Митровици је Центар за културу „Сирмијумарт“, покровитељ Град Сремска Митровица, док је генерални спонзор фестивала митровачка компанија „Ролопласт Мошић“.Током четири фестивалске вечери представило се укупно 16 ансамбала из 12 земаља, са преко 600 извођача. Рекордан број учесника, а по процени организатора – и рекордна посећеност.

По завршетку дефилеа централним улицама града, церемонија отварања Фестивала започела је наступом Плесног клуба „Sirmium dance“ из Сремске Митровице. Присутне је потом поздравио господин Драган Ђођевић, председник Међународне федерације фестивала фолклора „CIOFF“ и уметнички директор Фестивала. Дванаести #sremfolkfest је званично отворио градоначелник Бранислав Недимовић, нагласивши да је митровачки фестивал фолклора прерастао у озбиљну манифестацију и постао бренд Града. Присутни су после званичног отварања уживали у пиротехничком спектаклу. Као и сваке године, наш домаћин, градски ансамбл „Бранко Радичевић“, отворио је прво фолклорно вече, а потом су се на сцени смењивали и осталу учесници, приказујући народне игре, обичаје, музику и ношње земаља и крајева из којих долазе.

Другог дана Фестивала представнике фолклорних група су у Градској кућу примили заменик градоначелника Томислав Јанковић и начелник за културу, спорт и омладину Илија Недић.

Сваком ансамблу, по завршеном наступу директор Центра за културу и директор Фестивала Петар Самарџић, уручио је захвалницу и поклон за успомену на овогодишње дружење. Публика је великим аплаузом поздравила организаторе, координаторе и водиче, а након одјавне речи директора Фестивала, уз велике прскалице Фестивал су затвориле чланице „Фитнес и гимнастичког клуба „STAR SM“.

Фестивал су подржали Винарија „Мачков подрум“ из Ирига - званично вино фестивала, Пиротехника „Мирновец“, „Делта осигурање“ Србија, Ауто-сервис Кузмановски – „EURO CAR“, ДОО „Мобеза“, Кафе бар „Челик“, као и представници медија: Сремске новине, Радио „Озон“, Сремска телевизија и инфо портал „Sirmiuminfo“.

Центар за културу „Сирмијумарт“ дугује велику захвалност Дирекцији за изградњу Града Сремска Митровица, Полицијској управи Сремска Митровица, Сектору за ванредне ситуације, Комуналној полицији, Црвеном крсту, Електровојводини, ЈКП „Комуналије“ и осталим градским службама, управама, институцијама и јавним предузећима који су помогли припрему и реализацију Фестивала. У организацију су биле укључене и установе културе, првенствено Туристичка организација Града Сремска Митровица, захваљујући којој су се гости, уз префесионалне водиче, на најбољи начин упознали са знаменитостима нашег града.

Видимо се 2016. године, у исто време, на истом месту, истим поводом!!!

#sremfolkfest