Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈA “ВИДОВДАН – СРПСКИ ИСТОЧНИК“

    Видовдан, велики српски витешки празник, биће обележен свечаном академијом, у недељу 28. јуна 2015. године, у позоришту „Добрица Милутиновић", са почетком у 20 часова.

У историјском памћењу Видовдан је највећи празник српског народа. Видовдан је неиспричана прича о надљудском херојству и надчовечанској жртви. Многи судбоносни догађаји наше прошлости десили су се Видовог дана: Косовска битка 1389. године, Сарајевски атентат 1914. године, потписан је Версајски мировни уговор 1919. године, Видовдански устав 1921 године., основан је Универзитет у Новом Саду 1960. године, Газиместан 1989. године и изручење председника Србије Слободана Милошевића 2001. године тзв. Хашком трибуналу.

У одређеним, нама добро познатим историјским моментима, Видовдан је мењао не само физичке токове постојања српског народа, но и оне у психолошком, социолошком, филозофском, теолошком - готово у сваком другом смислу. На Видовдан се увек покаже ко је ко. Неко се покаже добрим, а неко још бољим него што се мисли и што у ствари јесте.

У част обележавања Св. великомученика цара Лазара и косовских мученика који изгинуше за Крст часни и за веру христјанску, а за народ српски, на Видовдан (28. јун - недеља), Центар за културу „Сирмијумарт" из Сремске Митровице приређује свечану академију, где ће уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа сремског господина Василија, учествовати:

Архијерејски намесник, протојереј Саво Ракита
Прота Милорад Голијан- беседник
Ненад Грујичић – књижевник
Жељка Аврић – књижевник
Горан Вид Лакић - књижевник
Светко П. Рељић – књижевник
Вукман Боричић – гуслар
Милан Маслаћ – појац
Мирољуб Вујичић- сликар
Александар Крстајић – глумац
Никола Станковић – рецитатор
Етно група „Српски дом"
Дечји црквени хор „ Благослов" Сремска Митровица
Изворна пјевачка група „Пилипенда"