Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

СВЕЧАНИ КОНЦЕРТ ПОВОДОМ 50 ГОДИНА ФОЛКЛОРНОГ АНСАМБЛА „БРАНКО РАДИЧЕВИЋ“ СРЕМСКА МИТРОВИЦА

    Центар за културу "Сирмиjумарт" организује свечани концерт поводом 50 година постојања и континуираног рада Фолклорног ансамбла "Бранко Радичевић" Сремска Митровица. Концерт носи назив "БРЖЕ, БРАЋО, АМО, АМО, ДА СЕ СКУПА ПОИГРАМО!", по стиховима Бранка Радичевића, и одржаће се у хали ПСЦ "Пинки", у Сремској Митровици, у суботу 5. децембра 2015. године. Почетак концерта је у 19 часова, а улаз је слободан.


Градски фолклорни ансамбл „Бранко Радичевић“ делује при Центру за културу „Сирмиjумарт“ и то у шест постава – четири поставе дечјег узраста, Први ансамбл и Ансамбл ветерана, са укупним бројем око 300 чланова. На програму Ансамбла се налазе игре из свих крајева Србије, прикази народних обичаја српског народа, кореографски обрађени и прилагођени сцени. Изворне народне песме, које се изводе на традиционалан  начин, од заборава чувају женска и мушка Певачка група, које делују у оквиру Ансамбла, а чији чланови су и играчи. Оснивач и уметнички руководилац ансамбла до 1987. године био је чика Илија Николић, у чију част „Сирмиjумарт“ сваке године организује Сусрет фолклорних ансамбала ветерана. Од 1987. године, уметнички руководилац Ансамбла је Драган Ђорђевић, који је завршио школу за фолклорне педагоге у Загребу и стекао знање о фолклору из читаве бивше Југославије.


Као музичка пратња, у раду Ансамбла учествују Народни оркестар, којим руководи Владимир Марушић  и Тамбурашки оркестар „Срем“, под управом Зорице Опачић.


Ансамбл је добитник престижних признања и награда за висок ниво извођења програма и допринос култури. Једна од њих је и Новембарска награда, коју је добио 2000. године.


Ансамбл је у години јубилеја постигао значајан успех, учешћем и пласманом у финале емисије „Шљивик“. Емитује се на првом програму РТС-а и такмичарског је карактера. Приказује разноврсно богатство српске традиционалне културне баштине и домете народног стваралаштва, заступљене у вокалном, инструменталном и играчком извођењу. На основу снимљених прилога о Сремској Митровици, гледаоци су упознали њене културне, етнолошке и музичке знаменитости, које потврђују да и игра и изворна музика у њој заузимају важно место. Таква разгледница Града порука је будућим нараштајима да наставе да их чувају. То се видело и у наступу Ансамбла, који је музичку и играчку традицију нашег Града и околине, у емисији, представио играма из Срема. Од 58 ансамбала учесника, ФА „Бранко Радичевић“ освојио је значајно друго место.


Крајем маја 2015. године на „54. музичком фестивалу деце Војводине“ - Покрајинској смотри музичко - фолклорног стваралаштва у Бачкој Тополи, дечји фолклорни ансамбл „Бранко Радичевић“ је играма из Срема – „Сремским букарама“, за које је кореографију поставио Драган Ђорђевић, освојио Сребрну плакету.


Чланови ФА „Бранко Радичевић“, у години јубилеја су у Новом Саду, учествовали и у највећем колу на свету, на манифестацији „Велико коло за Гиниса“. Тиме су и они допринели постизању новог светског рекорда.


ФА „Бранко Радичевић“ је потврђени чувар и амбасадор народног фолклорног блага. Сценским приказивањем и представљањем играчког, музичког и певачког наслеђа свог краја, у својој и другим земљама, приближава удаљене регије и повезује људе.


Захваљујући некадашњим и садашњим члановима ансамбала, Чика Илији и Драгану Ђорђевићу, фолклорно стваралаштво прошлих епоха и данас живи, кореографски се уобличава, уз настојање да се задржи народни стил и основни карактер наше богате баштине. Тако се, уз културу, спајају прошлост и садашњост народа и постављају темељи за њено очување у будућности.