Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

Трибина „МЛАДИ И ДРУШТВЕНЕ МЕРЕЖЕ“

    С циљем продубљивања знања и искустава младих о феномену друштвених мрежа, њиховим специфичностима и могућностима, Центар за културу „Сирмијумарт“ организовао је трибину под називом „Млади и друштвене мреже“. На њој је говорио проф. др Драган Ћаловић, познати теоретичар уметности и теоретичар медија. Одржана је 24.03.2016. године у „Арт клубу Сирмијумарта“, у Сремској Митровици.
Посетиоци су имали прилику да темељније упознају улогу и различите сврхе коришћења друштвених мрежа, у развијеним земљама и код нас, са глобалног аспекта и са аспекта појединаца, припадника младе генерације.


Говорећи о њиховом настанку и могућностима, проф. др Драган Ћаловић је указао на разлике испољене у схватањима, навикама и животу припадника данашње младе генерације, који одрастају у новом медијском окружењу, а у односу на припаднике неких ранијих генерација, који нису имали прилику за то. Полазећи од резултата најновијих истраживања и присутног у пракси, саопштено је да су нови медији постали део друштва, наше стварности и да су унели бројне промене и новине које се рефлектују у сферама економског, културног, образовног... У томе значајну улогу имају и друштвене мреже, које су неизоставни део наше комуникацијске праксе и свакодневице.


Са критичког аспекта је указано на могућности функционалне употребе друштвених мрежа, али и на потребу да млади, као медијски конзументи, критички промишљају, услед изложености многим опасностима и непознаницама. У вези са тим, истакнут је значај превентивног деловања, медијске компетентности и потребе за медијским описмењавањем младих, уз констатацију да у томе значајну улогу треба да има и формално образовање