Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

TRIO BALKAN STRINGS

    Концерт гитарске музике београдског Триа "Balkan Strings" („Балканске жице“) биће одржан у петак 06.11.2015. године у Позоришту „Добрица Милутиновић“ у 19 часова. Организатор концерта је Центар за културу „Сирмијумарт“, а улаз је бесплатан.


Трио чине Зоран Старчевић, један од најбољих балканских гитариста, и његова два сина, Никола и Жељко. Сви имају класично гитарско образовање и изводе своју оригиналну, инструменталну музику. Познати су по перфектним интерпретацијама, коришћењу "La Bella" жица за гитару, чувеног америчког произвођача, запаженим наступима у Србији и широм света. Измислили су, још на почетку концертне каријере, шесторучно свирање на једној гитари, што је постало њихов заштитни знак.


Преплитањем жица, универзалним музичким језиком, Старчевићи интерпретирају музику која је спој многих елемената мултинационалног Балкана и комбинација различитих култура – српске, ромске, македонске, румунске, молдавске, мађарске, грчке, медитеранске, са примесама класичних елемената, jazz и swing музике.


Наступали су на бројним класичним гитарским, World Music и Jazz фестивалима и концертима у САД, Канади, Италији, Пољској, Словачкој, Турској, Мађарској, Аустрији, Финској, Русији, Швајцарској, Белгији, Холандији, Луксембургу, Великој Британији, Шпанији, Литванији, Естонији, Норвешкој, Француској, Црној Гори... Држали су и мастер час (master class) студентима класичне и џез гитаре у Eвропи и Америци.


Прву награду за најбољи инструментални ансамбл добили су у Италији (Music World 2004). За композицију Николе Старчевића „Воденица“, на највећем композиторском такмичењу у Америци (Songwriting Competition 2005) у категорији World Music, такође су добили прву награду.