Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

TRIO BALKAN STRINGS

    Концерт „TRIO BALKAN STRINGS“, гитарске породице Старчевић, одржан је у Позоришту „Добрица Милутиновић“, у организацији Центра за културу „Сирмијумарт“.
Трио у саставу Зоран, Никола и Жељко Старчевић, приредио је публици незаборавни концерт, којим је показао да музика може успешно да спаја и представља различите културе и да, истовремено, буде квалитетно и оригинално интерпретирана. У томе су испољени класично гитарско образовање које су стекли, богато музичко искуство, године преданог и квалитетног рада, што је препознато и у нашој земљи и иностранству. Потврда за то су и њихови јединствени, препознатљиви наступи, снимљени албуми, награде и многобројна публика која долази на њихове концерте.
Иако су народи, настањени на Балкану, различити и имају свој музички идентитет, музика Балкана има и доста тога заједничког. Полазећи од тога, користећи разнолике изражајне могућности гитара и представљајући класичну гитару и у неком новом светлу, Трио „Балканске жице“ одушевио је присутну публику.
Универзалним музичким језиком, „својим жицама“ и умећем, присутнима су представили и приближили специфичности разноврсних култура и музичког богатства мултинационалног Балкана, а тиме и део културе и музике народа ком припадају и из ког потичу. Аутентичним гитарским извођењем, спојили су у хармоничну целину музику наших и суседних простора. Обухватила је етно и друге елементе многих култура и музичких жанрова – српске, ромске, македонске, румунске, молдавске, мађарске, грчке, медитеранске, са примесама класичних елемената, jazz и swing музике. Перфектна и прецизна класичарска интерпретација чланова триа, одражавала је и посебне експресије, сензибилитет и одмереност. Различити ритмови, соло деонице и акорди гитарске музике, презентовани у балканском стилу, ширили су се позоришном салом, праћени топлом добродошлицом и аплаузима публике.
Својим наступом, Старчевићи су показали митровачкој публици да и даље ткају „балкански ћилим“. Он је саткан од мноштва нити преплетених тонова, насталих окидањем и треперењем жица гитара, али и коришћењем орнамената и техника који су типични за друге инструменте. Уз то, оправдали су и очекивања публике, потврдивши се као врсни познаваоци гитаре, музичких корена и мелоса свог и других народа Балкана и као уметници који, балканским жицама, професионално представљају и шире истинске музичке вредности.