Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

Вече међународне културе

  У суботу увече, у препуном градском позоришту, одржан је плесни спектакл „Вече међународне културе“, у ком су наступиле плесне групе које су представиле игре неколико светских земаља.

Студио оријенталног плеса „Salome“ представио нам је комбинацију мистичног и елегантног плеса са свиленим веловима и модерног оријенталног плеса. Саломице су нам покланиле Flamenco Oriental – спој Истока и Запада, као и елегантни плес са реквизитима – штапом и велом. Iris Salome је засенила публику својим драматичним плесом са златним крилима.

“Paso de Fuego” плесна група извела је атрактивни плес са сабљом и ватреним фан велом.

Солиста оријенталног балета, Снежана Петровић, је кроз соло импровизацију приказала сусрет елеганције балета и женствености Оријента.

Трибал солиста Ана Оми наступила је са Tribal Fusion плесном формом која у себи обједињује неколико стилова спајајући наизглед неспојиве елементе, кроз покрет, костим и музику. У њеном наступу могли су се препознати утицаје културе Азије и Северне Африке.

Трупа ирског плеса је невероватном брзином корака извела једну од најдревнијих плесних дисциплина, ирски степ, којег карактерише лупкање стопалима уз круто држање горњег дела тела.

Публика је уживала и у кубанској салси, која представља заводљив, романтичан, нежан и сензуалан, а опет динамичан и енергичан плес.

Амбасада Малезије у Београду основала је плесну групу „Рајске птице“ које су најпре одиграле игре са острва Борнео, игре у којима се користи перје егзотичне птице носорог, симболишући природу и живот у џунгли, а потом и плес са бамбусима, који представља прави изазов за играче. У другом делу свог наступа извели су плес са југа Малезије који брзим синхроним покретима извођача симболише радове у пољу, брање воћа, косидбу чак и брисање зноја са чела.

Уметнички центар „Талиа“ се представио играма из Мексика, области Халиска. Врло сензуална игра у којој је основни играчки реквизит мексички шешир. Иста плесна група се побринула да овом мултикултуралном спектаклу ненедостају и српске игре па су одиграли „Врање“, игре јужне Србије.

Концерт су затвориле малезијске „Рајске птице“ плесом Kurik Kundi, за који су интересантне речи песме које кажу да упркос различитим језицима и бојама коже треба да живимо у миру и љубави.

Вече међународне културе, целодневно дружење са гостима и вечерњи плесни спектакл организовали су Центар за културу “СИРМИJУМАРТ” и Туристичка организација Града Сремска Митровица.