Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

ВЕЧЕ МУЗИКЕ БРИТАНСКИХ КОМПОЗИТОРА 20. ВЕКА

   У свечаној сали Српског дома, у Сремској Митровици, у петак 01. jула 2016. године, одржан је концерт “Вече музике британских композитора 20. века“. Једночасовни концерт реализован је у оквиру пројекта чији је покровитељ Министарство културе и информисања Републике Србије, а организатор и домаћин у Сремској Митровици је Центар за културу „Сирмијумарт“.

Музиком британских композитора, митровачкој публици представио се београдски трио у саставу Милена Станишић (харфа), Стана Крстајић (флаута) и Растко Поповић (виола). За њих је музика сликовита, разиграна, у њој проналазе провокативне, узбудљиве и покретачке идеје.

Уметничка дела композитора Олвина, Бритна и Бакса, која су присутни имали прилику да чују, сврставају се у капитална дела са елементима озбиљне музике 20. века. Одликује их интелектуална дубина, техничко савршенство и уметничка лепота. Од посебног су значаја за даљи развој музике и проналажење нових могућности извођења на разним инструментима.

Еминентни уметници који су наступили на концерту у томе су нашли подстицај и показали су да се успешно сналазе, и исто тако изводе уметнички веома захтевне и раскошне композиције. Племенит, нежан звук грациозне харфе, у споју са меким и тужним звуком виоле, на готово сваког је оставио снажан утисак и повео га у колористички свет музике која плени и инспирише. Изражајна мелодија, обојена благим и светлим тоновима, настала виртуозним извођењем на харфи и флаути идиличног звука, спојила је и емоције извођача и присутних, што је овај концерт учинило посебним.