Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

ВЕЧЕ ОПЕРЕ У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

    Центар за културу „Сирмиjумарт“ и Позориште „Добрица Милутиновић“ организовали су, по први пут, ексклузивни концерт „ВЕЧЕ ОПЕРЕ“. Позоришна дворана је била испуњена до последњег места, а за концерт је тражена и карта више.


Током целовечерњег гала концерта, на сцени су уз клавирску пратњу маестра Ђорђа Нешића, чувеног пијанисте, заблистале четири оперске звезде, добро познате у свету. То су Душица Бијелић (сопран), Милијана Николић (мецосопран), Розарио Ла Спина (тенор) и Никола Мијаиловић (баритон). Сви они су успешно изградили своје професионалне каријере и многе путеве који су их довели до светских метропола и наступа у најпрестижнијим светским, оперским кућама - Ковент Гарден, Скала у Милану, Опера у Сиднеју, Метрополитен опера и слично. Радо су дошли и у Сремску Митровицу да свим поштоваоцима класичних нота и оперске уметности приреде вече за памћење.


Сви љубитељи опере, иначе једног од најкомплекснијих облика уметности, имали су прилику да уживају у богатом концертном програму. Чиниле су га композиције које су написали италијански, немачки, шпански и француски композитори - Доницети, Верди, Офенбах, Тороба, Бизе и Сен-Санс.
Низале су се познате арије, чинови и сцене из опера „Кармен“, „Риголето“, „Самсон и Далила“, „Љубавни напитак“ (комична опера), „Хофманове приче“, а изведена је и чувена наполитанска канцона „O sole mio“.


Демонстрирајући рафинирану певачку технику, различите могућности и лепоту људског гласа, уметници су се потврдили као врсни и када су изводили соло деонице и када су чинили дует, трио и квартет. Смењивањем певачких улога, до изражаја су дошли њихови специфични гласовни фахови – различите боје и распони, колоратурни и покретљиви пасажи, лирско и драмско...Томе су допринели и музички и уметнички сензибилитет извођача, енергија којом зраче, као и умеће и пратња маестра Ђорђа Нешића.


Иако је речима тешко описати и дочарати атмосферу и бујицу осећања које су обојиле читав концерт, сваком од уметника могу се упутити речи захвалности за сав труд, квалитете које поседују, сву посвећеност и време које су уложили да би нам приредили једно овакво вече за уживање и памћење. Зато је велика част и понос што међу њима, у свету и код нас, оним људским, уметничким и професионалним заслужено блиста и наша драга Митровчанка Милијана Николић, амбасадор нашег града, његове уметности и културе у целом свету.


Сваки наступ био је праћен бурним аплаузима присутних, а концерт је завршен уз бис, презадовољну публику и очекивања да ће ово бити повод за још неке звездане вечери у којима ће, у нашем граду, ови уметници поново заблистати у свом пуном сјају.