Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

XI међународни фестивал фолклора „Срем Фолк Фест“

    У организацији Центра за културу „СИРМИЈУМАРТ“, биће одржан XI међународни фестивал фолклора „Срем Фолк Фест“ у Сремској Митровици од 9-12. августа 2014. године. Покровитељи овогодишњег Фестивала су Град Сремска Митровица и Министартво културе и информисања Републике Србије, a генерални спонзор је „Ролопласт Мошић“ из Сремске Митровице. Сарадници на пратећим програмима Фестивала су Туристичка организација Града Сремска Митривица, Канцеларија за младе, „Улица сликара“ и Установа за неговање културе „Срем“. Фестивал ће се одржати на добро познатом локалитету античких римских ископина на Житном тргу, уз значајне визуелне промене у амбијенту и сценографији.

Публици ће се у четири фестивалске вечери представити ансамбли из Турске, Бугарске, Грчке, Грузије, Словеније, Словачке, Летоније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије.  Први пут на митровачкој ревији фолклора учествоваће ансамбл из српске покрајине Косово, и то КУД „Копаоник“ из Лепосавића. Колико је Сремска Митровица богата фолклором говори то што ће се сваког фестивалског дана представити по један митровачки ансамбл, и то домаћи градски ансамбл „Бранко Радичевић“ и ансамбли ДНУК „Коломејка“, ХКЦ „Сријем – Хрватски дом“ и МКУД “Срем“.

Уредништво Фестивала се побринуло да и ове године  учествују културно-уметничка друштва која се високо рангирају у земљама из којих долазе. О квалитету овогодишњих учесника говори то што из Бугарске долази Академски нарoдни ансамбл који делује при Музичкој академији у Пловдиву, као и Академска фолк група из Марибора, чланица словеначког CIOFF-a. Турски ансамбл је освајач бројних националних признања, а завидне резултате је остварио на значајним фестивалима фолклора широм Европе и Азије. На овогодишњем митровачком Фестивалу фолклора први пут ће гостовати грузијски и литвански ансамбл, а из Солуна долазе мајстори сиртакија – Фолклорна група „Македонес“. Словачку ће представљати Фолклорна група „Јадловец“ из Маргецанија, а из Републике Хрватске, са југа Вуковарско-сријемске жупаније, долази хрватско културно-уметничко друштво из села Дреновци.
      
Фестивал ће ове године бити обогаћен низом интересантних пратећих програма и дневних садржаја: продаја сувенира, рукотворина, народних ношњи, вина и сремачких специјалитета. Уметници „Улице сликара“ сваког дана ће приређивати занимљива дешавања, креативне радионице, интерактивне изложбе, а захваљујући пријатељима из „Latina blanca SM“, у склопу овог фестивала игре, на градској плажи ће се одржати и „Јавни час салса плеса“. Након церемоније отварања, по завршетку првог фестивалског концерта, на Житном тргу ће се одржати концерт митровачког бенда „Шесто чуло“ (Slavenski blues / RnR Sansone).  У склопу „Срем Фолк Феста“, у среду 13. августа, одржаће се и други по реду Фестивал малих тамбурашких састава „Од бегеша до прима“, такође у организацији „Сирмијумарта“. Фестивал ће окупити неколико војвођански тамбурашких оркестара.

Овогодишњи „Срем Фолк Фест“ имаће и хуманитарни карактер, с обзиром да је организатор обезбедио народну ношњу као донацију гостујућем ансамблу из Бијељине чији су костими страдали у незапамћеним поплавама које су задесиле наш регион. Такође, три гостујућа ансамбла се треће вече шаљу у Обреновац, град који је током поплава претрпео озбиљне последице. Овим чином „Сирмијумарт“ ће допринети да обреновачки фестивал фолклора живи и да се одржи његов континуитет.

„Срем Фолк Фест“ употпуниће и туристичку промоцију града, с обзиром да ће гостима бити омогућена организована посета знаменитости града, као и посете резервата природе у Засавици, фрушкогорских манастира, етно здањима и др.

Највећа митровачка културна манифестација, бар на неколико дана довешће читав свет у сремску равницу и љубитељима фолклора омогућити да уживају у богатству различитости, у традиционалним изворним играма и раскошним народним ношњама.