Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

ЗАВРШЕН 'СРЕМ ФОЛК ФЕСТ'

   Публици су се у четири фестивалске вечери, представили ансамбли из Турске, Бугарске, Грчке, Грузије, Словеније, Словачке, Литваније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије. Током четири дана трајања Фестивала, Сремску Митровицу посетило је на десетине хиљада људи, а сaм Фестивал је посећивало око пет хиљада људи сваке фестивалске вечери. На митровачкој ревији фолклора по први пут је учествовао ансамбл из српске покрајине Косово, и то КУД „Копаоник“ из Лепосавића. Колико је Сремска Митровица богата фолклором говори и то што се сваког фестивалског дана представио по један митровачки ансамбл, и то домаћи градски ансамбл „Бранко Радичевић“ и ансамбли ДНУК „Коломејка“, ХКЦ „Сријем – Хрватски дом“ и МКУД “Срем“.Фестивал је и ове године био обогаћен низом интересантних пратећих програма и дневних садржаја: продаја сувенира, рукотворина, народних ношњи, вина и сремачких специјалитета.

Покровитељи овогодишњег Фестивала били су град Сремска Митровица и Министартво културе и информисања Републике Србије, а генерални спонзор је „Ролопласт Мошић“ из Сремске Митровице. Сарадници на пратећим програмима Фестивала су Туристичка организација града Сремска Митровица, Канцеларија за младе, „Улица сликара“ и Установа за неговање културе „Срем“.
Овогодишњи „Срем Фолк Фест“ имао је и хуманитарни карактер, с обзиром на то да је организатор обезбедио народну ношњу као донацију гостујућем ансамблу из Бијељине чији су костими страдали у незапамћеним поплавама које су задесиле наш регион.

Као и претходних година, “Срем Фолк Фест“ употпунио је и туристичку промоцију града, с обзиром на то да су гостима биле омогућене посете знаменитости града, као и посете Резервата природе “Засавица”, фрушкогорских манастира, етно здања…
Највећа митровачка културна манифестација, бар на неколико дана, довела је читав свет у сремску равницу и љубитељима фолклора још једном омогућила да уживају у богатству различитости, традиционалним изворним играма и раскошним народним ношњама.