Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

ЗАВРШЕНА АКЦИЈА 'ЦРВЕНИ ИРВАСОВ НОС'

    Захваљујући акцији „ЦРВЕНИ ИРВАСОВ НОС“, у оквиру Новогодишње манифестације „Магични трг“, прикупљена су средства за набавку опреме за потребе митровачких удружења за помоћ особама са аутизмом и Даун синдромом.


Хуманитарну акцију покренуо је Центар за културу „Сирмијумарт“, а захваљујући друштвеним мрежама (рађено под тагом ‪#‎crveni_irvasov_nos‬) акцији се врло брзо прикључио велики број суграђана.


Продато је 1.000 „ЦРВЕНИХ ИРВАСОВИХ НОСЕВА“ и прикупљена су средства у износу од 100.000 динара. Од продаје књиге „Низ пругу“, ауторке Јелене Недић, у издању Центра за културу „Сирмијумарт“, прикупљено је 24.300 динара. Укупно остварен приход усмерен је на набавку опреме коју су представници Удружења навели као потребу у овом тренутку да би удружење нормално функционисало.


Тако је Удружење за помоћ особама са аутизмом, релативно млада организација, добило лап-топ рачунар и мултифункционални уређај (копир/штампач/скенер/факс) који им је неопходан за редовно функционисање.


С обзиром да Удружење за помоћ особама за Даун синдромом планира презентацију свог недавно снимљеног документарног филма „И ја постојим“ широм Србије, на поклон су добили видео пројектор и пројекционо платно. Ова опрема их је нарочито обрадовала јер ће садa моћи да гледају филмове у својим просторијама.


Идеја нам је била да, поред помоћи Удружењима, дамо и мали допринос у мењању ставова, предрасуда и праксе појединаца, организација и друштва.
Акција је омогућила да се чује за постојање Удружења, што је примарни корак у инклузији, односно у укључивању чланова Удружења у активно и равноправно суделовање у друштву.


Ова акција са „Магичног трга“ не треба да остане идеја једног времена, него да се чврсто угради у друштвене системе, како би особе којима помажу ова Удружења, и бројна слична удружења и организације, у потпуности и равноправно учествовале и доприносиле животу своје заједнице и културе.


Поклоне су уручили чланови тима који je покренуо и реализовао хуманитарне акције: Марија Вуруна, члан Градског већа, Бојана Живковић Сантрач из Туристичке организације Града Сремска Митровица, Јелена Недић, ауторка романа „Низ пругу“ и Петар Самарџић, директор Центар за културу „Сирмијумарт“.