Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

ЗАВРШЕН ПРВИ “САВСКИ КАРНЕВАЛ БРОДОВА“

   На Градској плажи у Сремској Митровици, у суботу 04. јула 2015. године, по први пут је одржан „Савски карневал бродова“. Организовао га је Центар за културу „Сирмијумарт“ у сарадњи са митровачком Асоцијацијом за безбедност саобраћаја, а под покровитељством Града Сремска Митровица. Велико интересовање за карневал изразиле су не само све три марине (у насељу „29. новембар“, на Градској плажи и у Мачванској Митровици), него и сви учесници дефилеа пловила и импозантан број посетилаца. Тиме је, уз пратећи програм, реализован прави, јединствени спектакл у ком се, од раних поподневних часова до касно у ноћ, заједно пловило, како на таласима Саве, тако и на њеној обали и то у ритму различитих стилова игара и латино музике и, надасве, позитивних вибрација и доброг расположења. Манифестацију на води подржале су све надлежне институције, Лучка капетанија, Комунална полиција, Сектор за ванредне ситуације, волонтери Црвеног крста, мото-наутичке и ронилачке екипе и др.

Пре и током одржавања карневала предузете су и успешно спроведене све превентивне мере безбедности које су се односиле на учеснике и присутне. Поред тога, организатор се потрудио да овој атрактивној манифестацији на води претходи разноврстан музичко-забавни и аниматорски програм, намењен свим узрастима, у ком су учествовали: шминкери, забављачи, аниматори, дечји хор и музичари, а у целокупан догађај савршено се уклопила и „Клинцијада“ – забавна манифестација за децу и њихове родитеље.

Од 17 часова малишани и тинејџери радо су се препуштали чарима осликавања лица и вештим рукама шминкера, те су тако њихова лица добијала нови визуелни изглед: мачке, миша, гусара, јунака из цртаних и играних филмова.

Од 17:30, одевени у костиме живих боја, весели кловнови су присутнима показали своје умеће анимирајући их својом појавом и ведрином и прављењем џиновских балона од сапунице. Затим су различитим техникама увртања разнобојних тзв. „моделинг балона“ присутне увели у чудесни свет вешто стварајући мноштво различтих фигура.

Од 18:15 уследиле су акробације у ваздуху, на кошаркашком терену на Градској плажи. Посетиоци су их одушевљено пратили поздрављајући аплаузима њихово умеће које је одражавало складно деловање ума и тела, снаге мишића и еластичности, координације покрета, грациозности и способности одржавања равнотеже на трапезу, у ваздуху и на тлу.

Плесни студио „Latina Blanca SM“, из Сремске Митровице, одржао је од 18:45 јавни час салса плеса за децу. Испред бине у близини кајакашког клуба „Вал“ неколико десетина присутних заиграло је салсу пловећи, срцем и игром, на таласима ритмова тог живахног плеса, а што је представљало и добар шлагворт за концерт који је уследио на крају програма.

Како се ближио и тренутак дефилеа пловила, узбуђење и радозналост присутних су расли из минута у минут, а све уз најаву и пријатан глас водитеља Марка Вукићевића који је пратио и на аутентичан начин најављивао поменуто. Тачно у 19:00, из марине код „Старог моста“, испловила је дуга поворка пловила, до сада невиђена на овом простору. Чинило ју је преко 60 различитих пловила: бродова, катамарана, чамаца, скутера, бродица, глисера, једрилица, кајака. Аплаузи поводом њиховог доласка и дефилеа спојили су мачванску и митровачку страну обала Саве, а тиме и све посетиоце који су на тај начин исказали своје усхићење и одушевљење. Сва пловила су, својом посебношћу, декорацијом, начином кретања и веселом посадом, пленила пажњу посматрача. Иако различита, представљала су целину која је указивала на колективност, дружење, приближавање и блискост учесника и присутних, али и на реке и мостове који спајају људе, народе и регије. Посебна атракција били су припадници млађе генерације - полазници митровачког Једриличарског клуба „Сирмијум“ и Кајакашког клуба „Вал“ који су, вешто користећи добар ветар и мирне воде равничарске Саве, неустрашиво и самостално једрили и својим завеслајима демонстрирали овладаност техником веслања.

Наступ дечјег хора „Piccolo“ и солисткиње Минe Ђурђевић био је складу са дешавањима на води. Стојећи на сплаву и под руководством Душанке Гавриловић отпевали су „Баладу о Сави“. Тако су се и они, на симболичан начин, придружили овој пловидби.

Након што су се пловила усидрила близу обале, у част овом карневалу паљени су и пуштани лампиони жеља који су запловили небом изнад Саве. Затим је у 20:30 почео спектакуларни концерт светски познатог кубанског бенда „Cubalcanica“ предвођен атрактивном вокалном солисткињом - Маделин Рохас. Својим музичко – сценским наступом и репертоаром обухватили су традиционалну и популарну кубанску и латино музику, али и обраде познатих песама са подручја Србије и бивше Југославије. То је било праћено и различитим стиловима плеса и музичким жанровима, као што су сон, салса, регетон и мамбо, које су представили два плесна пара који су имали атрактивне и репрезентативне костиме. При томе је до изражаја дошла и специфичност латино инструмената као што су маракас, инструмент који користе перкусионисти и који је сличан звечкама, и афро - кубанске удараљке бонго бубањ (бонгоси) и тумбадора (конге). Спонтаност и блискост бенда са публиком, који су се испољили током наступа, покренули су многе присутне да заплешу и запевају и тако покажу да уживају у концерту, што је изазвало обострано задовољство.

Одржаном манифестацијом организатори су остварили неколико важних циљева. Свима који живе у Сремској Митровици и хиљадама посетилаца који су тог дана били на Градској плажи приредили су могућност да доживе нешто ново, у специфичном амбијенту и под ведрим небом. Уједно су тиме обогатили програмску понуду за овогодишње лето на Сави. Поставивши темељ и за увршћивање ове манифестације у туристичку понуду Града Сремска Митровица, по угледу на актуелне трендове у другим градовима у Србији и у свету, дали су свој допринос представљању још неких његових лепота. Промоцијом безбедности у саобраћају, дат је допринос развијању свести младих о том важном сегменту свакидашњег живота. Све је то више него довољан подстицај и разлог да се и наредне године „заплови“ истим водама и у истом смеру, под заставом организатора, под чврстим кормилом свих који су помогли и омогућили да се одржи овогодишњи карневал, али и неких нових капетана и учесника из Србије и земаља са којима нас повезује пловни пут реке Саве.